Hier groeit verf

Home/Hier groeit verf
Hier groeit verf 2017-05-10T17:03:48+00:00

aquamaryn-hier-groeit-verf-vlasveld-tekst

Hier groeit verf:

Hollandse lijnolie verbouwd op Hollandse bodem, door Hollandse boeren. Het geoogste lijnzaad is onder hoge kwaliteitseisen geperst en gestookt, en staat daarmee garant voor kwaliteit voor de vakman.

Image Description

Hier groeit verf!

Vlas is een Oudhollands gewas, wat geteeld wordt voor de zaden, en de vezel. Van de vezel wordt bijvoorbeeld linnen gemaakt, en van de zaden lijnolie. Vorig jaar is er van de zaden van de zeven hectare vlas 6000 liter lijnolie geperst, en dit jaar hebben we maar liefst 15 hectare vlas geoogst. De lijnolie wordt “geslagen” door de oliemolens op de Zaanse Schans, en daarna door ons gebruikt om verf van te maken voor Aquamaryn en RigoStep ROYL olieproducten. Je herkent de Hollandse lijnolie aan het zegel op de blikken.

Het maken van de juiste keuze

Het bindmiddel van Aquamaryn verven is lijnolie, een olie die wordt gewonnen uit vlaszaad, een onuitputtelijke natuurlijke bron. Hoewel we de keuze voor het gebruik van de grondstoffen en de herkomst ervan steeds zorgvuldig afwegen, was het een heikel punt dat lijnolie inmiddels uit Canada en Rusland moest komen, en vlas nog nauwelijks meer verbouwd werd in Nederland. Voor de productie van lijnolie hebben wij daarom besloten te onderzoeken of het produceren van Hollandse lijnolie mogelijk is voor onze diverse verf- en olieproducten.

Image Description
Image Description

Gewoon doen

Het project om ons eigen vlas te gaan telen is drie jaar geleden tot stand gekomen met onder andere Paul Bos van Fortboerderij Dijkzicht, loonbedrijf RVR uit Hoofddorp en zadenleverancier Van de Bilt. Hun gezamenlijke expertise in het telen vormt een belangrijke bouwsteen voor de verdere ontwikkeling van dit initiatief. Vorig jaar hebben Havenbedrijf Westpoort en Waternet in Amsterdam zich ook aangesloten en zijn er meer dan zeven hectaren vlas ingezaaid. Schiphol zet zich ook in voor het telen van vlas. In 2016 zijn er maar liefst 11 hectare vlas geoogst op Schiphol alleen!

Hollandse lijnolie

We hebben de duurzame productie van lijnolie sinds 2015 nog een extra dimensie gegeven: we laten het lijnzaad tot lijnolie “slaan” door de oliemolens op de Zaanse Schans. Waarom? Omdat het kan! Op de Zaanse Schans zijn nog molens fulltime in gebruik, maar moesten er pinda’s ingekocht worden om werk te hebben. Nu krijgen ze ons lijnzaad aangeleverd, en is het Hollands Erfgoed dus weer echt commercieel in gebruik.

Oliemolen De Zoeker op De Zaanse Schans maakt lijnolie

Hier groeit verf, de locaties van onze vlasvelden!

Welk product bevat Hollandse lijnolie?

Elk product met Hollandse lijnolie hebben wij voorzien van een zegel,
de eerste Hollandse lijnolie komt van de oogst uit de Haarlemmermeerpolder.

Image Description