Westpoort Amsterdam decor voor nieuw vlasveld Aquamaryn

Home/Algemeen, Innovaties/Westpoort Amsterdam decor voor nieuw vlasveld Aquamaryn

Westpoort Amsterdam decor voor nieuw vlasveld Aquamaryn

Aquamaryn werkt hard aan het oogsten van ‘eigen’ grondstoffen van Nederlands grondgebied. Gewone Lijnolie komt meestal uit Canada of Rusland, maar Aquamaryn wil liever haar lijnolie uit ‚de achtertuin’ halen. Vorig jaar werd er pachtgrond bij Schiphol ingezaaid om vlas te telen waaruit lijnzaad wordt gewonnen voor de lijnolie. Dit jaar komen de grondstoffen nóg dichter bij IJmuiden vandaan: het industriegebied Westpoort in Amsterdam ligt op slechts luttele kilometers van de Aquamaryn fabriek. En dat is precies wat Ursa Paint voor ogen heeft. Minder vervoer, minder uitstoot en een regionale verankering van grondstoffen waar we in geloven.

Vorig jaar is het project tot stand gekomen met onder andere Paul Bos van Fortboerderij Dijkzicht, loonbedrijf RVR en zadenleverancier Van de Bilt. Hun gezamenlijke expertise in het telen vormt een belangrijke bouwsteen voor de verdere ontwikkeling van dit initiatief. Dit jaar hebben Havenbedrijf Westerpoort en Waternet in Amsterdam zich onder regie van Bio Based Connections Amsterdam ook aangesloten en zijn er meer dan 7 hectaren ingezaaid.

Vlas is een Oudhollands gewas dat sterk in opkomst is. Vanuit de gedroogde zaadbolletjes in de plant wordt de lijnolie geperst. Vanuit deze lijnolie worden vervolgens de producten van Aquamaryn gemaakt. Vanaf dit najaar is de verf op basis van deze lijnolie verkrijgbaar en start een aantal aansprekende projecten. De projecten van het afgelopen jaar zijn te vinden onder het kopje ‘Projecten en nieuws’ op deze site.

2014-07-14T16:16:15+00:00 juli 11th, 2014|Algemeen, Innovaties|Reacties uitgeschakeld voor Westpoort Amsterdam decor voor nieuw vlasveld Aquamaryn